Tekeningen
Spiegel van het geestelijk oog

Een belangrijk deel van de tekeningen van Irène Prinsen heeft een mythologisch thema. Tekenen wordt hier beleefd als een zoekend aftasten en volgen van de lijn naar het bekende onbekende. Dat wat verloren is terugvinden zoals het nu weer een moment aangeraakt kan worden. Een schuchtere omhelzing en de verloren tijd wordt even bevrijd. Tederheid en spijt begeleiden ook altijd de terugblik in de tijd.

Maar voor alles is er uitwisseling van energie. Archaïsche beelden ontketenen onstuimigheid, steelsheid en speelsheid.


Amor
     

Venus en Amor
 
Zeus en Io
     

Danaë
 
Mars en Venus
     

"Tekenen vormt voor mij de basis van mijn werk. Zowel voor beelden als voor grafiek en voor een deel van de schilderijen. Tekenen is ademhalen, ritme van het scheppingsproces, journaal van de geest. Tekeningen weerspiegelen de impressie die de buitenwereld maakt op de ziel. Onder buitenwereld versta ik ook kunstwerken uit het verleden:vormen zoals ze in de traditie bestaan en waarop wij nog steeds reageren en variëren. Het gesprek met de vorigen vormt een belangrijke hoofdstroom van de artistieke traditie door de eeuwen heen. Voor mij het belangrijkste onderdeel van mijn werk.

 
Apollo en Daphne

De mythologische tekeningen vormen een voortzetting van klassieke thema's. Ook het grafisch werk wordt hoofdzakelijk gevormd door klassieke thema's en verwijzingen. Waar de lijn van de tekeningen speels kan blijven, wordt de lijn in de etsen monumentaal. Dit komt doordat ik alleen 'droge naald' etsen maak. Bij deze techniek wordt de lijn direct in de koperplaat gekerfd. Door de weerstand waarmee dit gepaard gaat ontstaan krachtige lijnen."

     

Venus en Amor
 
Diana en satyrs

Diana en satyrs
 
Jacob's droom


Tekeningen van Belle van Zuylen gemaakt voor een (tweetalige) uitgave van "Zelfportret van Zélide" "Portrait de Zélide" van de 18de eeuwse schrijfster Belle van Zuylen/Isabelle de Charrière. Het bibliofiele boekje is in april 2005 in een oplage van 250 exemplaren verschenen bij uitgeverij Kopwit in Leiden.